The dark horse; het positieve verhaal van een outsider

the dark horse

Een ‘dark horse’ is een outsider; iemand die weinig kans lijkt te hebben maar stiekem uitstekende specifieke vaardigheden bezit.

Donker weer

Genisis Potini is een vrij dikke Nieuw-Zeelandse man van middelbare leeftijd, met een Maori-huidskleur. In de openingsscène van de film ‘The Dark Horse’ (2014) heeft hij een bont gekleurde deken om zich heen geslagen terwijl hij in de stromende regen in zichzelf murmelt. Zijn haar is extravagant (of verwilderd) opgeschoren.

Als kijker ontmoet je hem op een dieptepunt in zijn leven. Om onbekende redenen staat hij op straat. Nog wel slikt hij trouw de medicijnen die horen bij zijn bipolaire stoornis. Zijn broer laat hem met tegenzin binnen in een verwaarloosd hol dat elke avond bol staat van drank, drugs en criminele vrienden. Daar logeert hij voorlopig, wanhopig op zoek naar een lichtpunt.

Schaakclubje

In deze uitzichtloosheid gebeurt er iets opmerkelijks. Waar anderen misschien de hoop opgeven of stapje voor stapje de weg naar een beter leven inslaan, besluit Genisis om in te gaan op de uitnodigende flyer van een schaakclubje voor probleemjongeren. Om half 5 ’s ochtends staat hij bij de organisator voor de deur om zich aan te melden als leraar. Die reageert aanvankelijk even vijandig als begrijpelijk:

“Denk verdomme aan de buren! Ik woon hier fijn, ik wil geen gedonder.” sist hij.

Na een nachtelijke onderhandeling gaat hij akkoord met Genisis als leraar, op voorwaarde dat hij onmiddellijk van zijn erf verdwijnt.

Naar Auckland in 6 weken

In zijn nieuwe rol als leraar leer je pas zijn kwaliteiten kennen. Op dag 1 stelt hij met metaforische verhalen de verschillende stukken voor. Elke jongere krijgt een stuk mee naar huis van een prachtig schaakset dat hij heeft gekocht van zijn broers geld, dat bedoeld was om woonruimte te regelen. De groep is enthousiast. Zelfs het grootste talent, dat aanvankelijk sceptisch was, is om als hij ziet dat Genisis een genie op het bord is.

Hij doet er nog een schepje bovenop en houdt de jongeren voor hen binnen zes weken naar de nationale kampioenschappen in Auckland te leiden. De groep is los. De uitvoering van dit krankzinnige plan gaat gepaard met tegenslag maar ook steeds weer positieve aanknopingspunten. Het relaas van deze op waarheid gebaseerde gebeurtenissen is ontroerend neergezet in de film ‘The Dark Horse’.

The Dark Horse op Imdb.

Wat is uw verhaal? Aan de hand van interviews maak ik een prettig lopend verhaal over u of uw organisatie. Mail voor meer informatie.

 

 Comments are closed.